Η Εποχή της Ευτυχίας: Έκθεση του βρετανού εικαστικού Mark Titchner με light boxes, γλυπτά και βίντεο εγκαταστάσεις.

O Titchner θεωρείται ένας από τους πιο καταξιωμένους νέους βρετανούς καλλιτέχνες. Γεννήθηκε το 1973 στο Λούτον της Αγγλίας και σπούδασε στο Central St. Martins College of Art and Design στο Λονδίνο. Στο ενεργητικό του συγκαταλέγεται ήδη μία υποψηφιότητα το 2006 για το Βραβείο Τέρνερ, το σημαντικότερο βρετανικό βραβείο σύγχρονης τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις (Λονδίνο, Λος Άντζελες, Μαδρίτη, Βερολίνο) και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας το 2007.

Ο Titchner επιχειρεί μέσα από την τέχνη του να μας προβληματίσει για την αλήθεια των πληροφοριών που μας βομβαρδίζουν καθημερινά, ενώ αμφισβητεί την τυφλή υπακοή στην επιστήμη, τη θρησκεία και το πολιτικό κατεστημένο. Η έκθεση The Age of Happiness παρουσιάζει αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλείας του Titchner: 22 έργα μεταξύ των οποίων το ομώνυμο The Age of Happiness, που ο Titchner δημιουργεί ειδικά για την έκθεσή του στην Ελλάδα και το έργο How to Change Behavior (Tiny Masters of the World Come Out), με το οποίο συμμετείχε στην έκθεση για το βραβείο Τέρνερ.

: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Ημερομηνία: 21/09/2009 - 21/10/2009
: Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-21:00, Σάββατο: 10:30-14:30, Κυριακή κλειστά
: Άρτεμις Ποταμιάνου, επιμελήτρια
Είσοδος ελεύθερη

Palle Nielsen Ανθρωπος, όνειρο και φόβος.


Έκθεση έργων του Δανού καλλιτέχνη των γραφικών τεχνών
22 Σεπτεμβρίου – 25 Οκτωβρίου 2009
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα και το Μουσείο Τέχνης Vejle, παρουσιάζει από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου 2009 έκθεση επιλεγμένων έργων του Δανού καλλιτέχνη των γραφικών τεχνών, Palle Nielsen (1920 – 2000). Στην έκθεση θα παρουσιαστούν γνωστά έργα του κορυφαίου Δανού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα, φιλοτεχνημένα με διάφορες τεχνικές, όπως σχέδιο, υδατογραφία, ξυλογραφία και λινογραφία.

Ο Palle Nielsen, εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κλασική αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης. Έχοντας μεγαλώσει στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, είχε μέσα του ένα βαθιά ριζωμένο μίσος για τη βία και την αδικία, το οποίο είναι εμφανές στο έργο του. Συχνά σημειώνεται ότι στο έργο του Palle Nielsen αντανακλάται έντονα η ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1950.

Πυρήνα της έκθεσης θα αποτελέσει η καταξιωμένη σειρά λινοτυπιών ‘Ορφέας και Ευρυδίκη. Μέρος πρώτο’, που αποτελείται από 53 φύλλα και δημιουργήθηκε στα χρόνια ανάμεσα στο 1955 και 1959. Ο Palle Nielsen χρησιμοποιεί τον κλασικό μύθο του Ορφέα ως αφηγηματικό μέσο ώστε να εντάξει στη σειρά στοιχεία του παρόντος και να αποτυπώσει τους φόβους και τις ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου. Το έργο του, που περιγράφει ποικίλες ψυχικές καταστάσεις και δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα, είναι εκτελεσμένο με άψογη τεχνική, επιτυγχάνοντας έτσι να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την συναισθηματική συμμετοχή του θεατή.

Ο Palle Nielsen, γεννημένος το 1920 στη Δανία, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες γραφικών τεχνών της εποχής του. Εκπαιδεύτηκε ως σχεδιαστής στη Σχολή Τέχνης και Σχεδίου στην Κοπεγχάγη και εργάστηκε με την ιδιότητα αυτή έως το 1943. Δίδαξε στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Δανίας στην Κοπεγχάγη από το 1967 έως το 1973. Παράλληλα, ο γνωστός καλλιτέχνης έλαβε μια σειρά βραβείων και τιμών μεταξύ αυτών το βραβείο ισόβιας επιχορήγησης από το Danish Arts Foundation.

Ένας νεαρός street artist ‘συνομιλεί’ με το έργο του Palle Nielsen

Στο πλαίσιο της έκθεσης χαρακτικών του Palle Nielsen, ο 25χρονος Δανός καλλιτέχνης της street art, Armsrock, θα παρουσιάσει το έργο του για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο πολλά υποσχόμενος νεαρός καλλιτέχνης, θα σχεδιάσει μια νέα, πρωτότυπη σύνθεση μέσα στο χώρο του Mουσείου, η οποία θα έχει ως σκοπό να επιδείξει τον διάλογο του παλιού με το καινούργιο και την κληρονομιά της καλλιτεχνικής φόρμας και σκέψης.

Ο Armsrock ως συλλέκτης διάσπαρτων οπτικών πληροφοριών, χρησιμοποιεί το αστικό τοπίο για έργα που δημιουργεί στο δρόμο αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, καταδεικνύοντας κάθε πλευρά της ανθρώπινης φύσης, εστιάζοντας κυρίως στη βία και τον φόβο του σύγχρονου ανθρώπου.

Είσοδος ελεύθερη.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
Τ: 210 7228321-3

Βραβείο Émile Hermès «Το νόημα του αντικειμένου»


Από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2009 θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη έργα των φιναλίστ του βραβείου Emile Hermès, το οποίο απονέμεται για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα βραβείο που δίδεται κάθε τρία χρόνια και έχει σχεδιαστεί για να ανακαλύπτονται και να υποστηρίζονται νέα ταλέντα στο χώρο του σχεδίου. Η έκθεση περιλαμβάνει τα 17 αντικείμενα που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό. Η σκηνογραφία έχει σχεδιαστεί από τον Gabriele Pezzini.

To βραβείο Emile Hermès είναι ένας διαγωνισμός που απευθύνεται σε φοιτητές και νεαρούς
αποφοίτους αρχιτεκτονικής, καλών και εφαρμοσμένων τεχνών καθώς και εφαρμοσμένων σχολών, νέους επαγγελματίες και ανεξάρτητους σχεδιαστές από 14 χώρες της Ευρώπης. Ο πρώτος διαγωνισμός ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2007 και είχε ένα θέμα συναφές με τη νοοτροπία του οίκου Hermès: την «καθημερινή ελαφρότητα», όπως αυτή παρουσιάζεται σε αντικείμενα ταξιδιού και οικιακής χρήσης.

Για το πρώτο βραβείο Emile Hermès κατατέθηκαν περίπου 700 έργα, τα οποία στη συνέχεια
αξιολογήθηκαν από οκτώ ευρωπαϊκές επιτροπές. Οι επιτροπές επέλεξαν στη συνέχεια 17 έργα για την τελική φάση. Τα πρωτότυπα κρίθηκαν βάσει του σχεδιασμού τους από την τελική επιτροπή, στην οποία προέδρευσε ο επιφανής σχεδιαστής Enzo Mari και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο διευθυντής του ευρωπαϊκού συνεδρίου ECAL (Λοζάνη) Pierre Keller, ο ιστορικός σχεδίου Raymond Guidot , ο εκδότης του περιοδικού Intramuros Chantal Hamaide , η αντιπρόεδρος του ιδρύματος Hermès Pascale Mussard και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Hermès Pierre – Alexis Dumas.Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα , γι αυτήν την πρώτη έκδοση, να μην απονείμουν πρώτο και δεύτερο βραβείο αλλά να δώσουν το τρίτο βραβείο της τρίτης θέσης στους τρείς πρώτους : Simon Lécureux, Bastian Goeke και Francesco Librizzi/Vittorio Venezia.

Το βραβείο Emile Hermès συνεχίζει τη δημιουργική παράδοση του οίκου Hermès, η οποία
δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Emile Hermès, που ήταν μέλος της τρίτης γενιάς της οικογένειας και επικεφαλής του οίκου από το 1921 έως το 1951. Δημιουργικός, ανοιχτόμυαλος και ανεξάρτητος χαρακτήρας, προικισμένος με εξαίρετη πολυπραγμοσύνη, ο Emile Hermès είχε πάθος για τα ταξίδια και την ταχύτητα και μία έντονη αίσθηση παρατηρητικότητας και ευαισθησίας. Εναρμονισμένος τόσο με τις φιλοδοξίες της νεότητας όσο και με τις αξίες του παρελθόντος, ο άνθρωπος αυτός με τις δυνατές πεποιθήσεις είχε την ικανότητα να τιθασεύει τα ταλέντα των σχεδιαστών, των εφευρετών και των καλλιτεχνών, των οποίων η πλούσια φαντασία θα μπορούσε να εκπληρώσει τις ιδέες του. Ιδέες, οι οποίες βασίζονταν πάντα στην εφευρετικότητα, τη λειτουργικότητα και την ομορφιά και προσδιορίζουν μέχρι σήμερα το σύγχρονο πνεύμα του οίκου Hermès.

Πληροφορίες, πλήρης κανονισμός και όροι συμμετοχής για το Βραβείο Émile Hermès θα βρείτε στο: www.prixemilehermes.com

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Τηλ. 210 3453111

Ωράριο Λειτουργίας

Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή:
10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο:
10.00-22.00
Δευτέρα, Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ

Β. Αγναντόπουλος "Στα ίχνη του Jackson Pollock"


Ο καλλιτέχνης, γεννημένος στην Αθήνα το 1964, με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο εργαστήρι του Γιάννη Τσαρούχη, με έργο σύγχρονο και αφαιρετικό παρουσιάζει έργα του από το 1987 τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές εκθέσεις.


Ο ίδιος μας λέει:

"Το χρώμα γεφυρώνει τη σχέση του πινέλου με τον καμβά. Η ελεύθερη πτώση των χρωμάτων στην τεχνική του Jackson Pollock κυριεύουν το μυαλό και τις αισθήσεις μου. Το φαινομενικά τυχαίο μετατρέπεται σε συναίσθημα χωρίς εικόνα. Οι απότομες εναλλαγές των συναισθημάτων, φόβοι, ενοχές, χαρά, θυμός, λύπη, κυριαρχούν σε κάθε χρώμα. Όλα αυτά ήθελα να τα εκφράσω μέσα από αυτή την τεχνική. Το αδύναμο γίνεται δυνατό και με απορροφά. Η ζωγραφική αναπτύσσει την αφαιρετικότητα και αφήνει τη φαντασία ελεύθερη. Από τις επιφάνειες των χρωμάτων, τα χρώματα αναδύονται ενώ αλληλοεπικαλύπτονται. Η τεχνική του Jackson Pollock μου έδωσε τη δυνατότητα να δω και πίσω από τον καμβά."

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου 2009.

Λεμπέση 10
11742 Αθήνα
ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

GOLDEN AGE Οι Καλύτερες Στιγμές της Ολλανδικής Γραφιστικής (1890-1990)


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Πρεσβεία του Βασιλείου των Κάτω Χωρών στην Ελλάδα παρουσιάζουν την έκθεση ‘Golden Age – Οι Καλύτερες Στιγμές της Ολλανδικής Γραφιστικής (1890-1990)’. Η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 200 διακεκριμένα έργα από την ιστορία της Ολλανδικής Γραφιστικής από τον 19ο και 20ο αιώνα. Η παραγωγή της έκθεσης αποτελεί σύμπραξη της Premsela, της Ολλανδικής Πλατφόρμας για το Ντιζάιν και τη Μόδα και του De Beyerd, Μουσείου Γραφιστικής της Ολλανδίας.

Η έκθεση Golden Age παρουσιάζει για πρώτη φορά το εξαιρετικά ευρύ φάσμα ενός αιώνα γραφιστικής στην Ολλανδία, προβάλλοντας δείγματα γραφής όλων των σημαντικών στυλ της εποχής, όπως της Αρ Νουβώ, του κινήματος De Stijl, του Εξπρεσιονισμού, του Κονστρουκτιβισμού και του μεταπολεμικού Ρασιοναλισμού. Οι αφίσες και τα άλλα έργα που εκτίθενται φέρουν την υπογραφή κορυφαίων σχεδιαστών όπως οι Jan Toorop, Bart van der Leck, Piet Zwart, Paul Schuitema, Willem Sandberg, Jan Bons, Jan van Toorn, Wim Crouwel και άλλων. Η μοναδική αυτή κληρονομιά του Ολλανδικού σχεδιασμού αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης και για τη σημερινή νέα γενιά γραφιστών.


Ο τίτλος ‘Η Χρυσή Εποχή της Ολλανδικής Γραφιστικής’ επιχειρεί έναν παραλληλισμό με την άλλη Ολλανδική Χρυσή εποχή του Ρέμπραντ και του Βερμέερ. Κοινή και στις δύο εποχές είναι η σπουδαιότητα της προόδου και της ποιότητας, αλλά πάνω από όλα η έμφαση που δόθηκε στην ελευθερία και την ανοχή. Εμπνευσμένοι οι καλλιτέχνες, πιθανώς και καθοδηγούμενοι, από μια περίοδο προόδου αλλά συγχρόνως και καταστροφής, αναζητούν νέους τρόπους έντυπης επικοινωνίας.

Η έκθεση ‘Golden Age – Οι Καλύτερες Στιγμές της Ολλανδικής Γραφιστικής (1890-1990)’ είναι καρπός της δημιουργικής συνεργασίας των δύο επιμελητών της, Cees W. de Jong και Alston W. Purvis, συγγραφέων του βιβλίου ‘Ολλανδική Γραφιστική. Ένας Αιώνας Καινοτομία’. Η έκθεση σχεδιάστηκε από το στούντιο COMA και υλοποιήθηκε εν μέρει χάρη στη συνεισφορά του Πολιτιστικού Προγράμματος HGIS, που στοχεύει στην ενίσχυση των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων, και συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού κι Επιστημών της Ολλανδίας.

Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009, 20:00

8 Οκτωβρίου – 8 Νοεμβρίου 2009

Digital Camera


Το Digital Camera, μια διαδικτυακή φωτογραφική κοινότητα, με την πρωτοβουλία και την ελεύθερη συμμετοχή 53 μελών της, διοργανώνει από 24 έως και 28 Σεπτεμβρίου 2009 στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, την πρώτη της φωτογραφική έκθεση.

Η έκθεση σκοπό έχει, αφενός μεν, την παρουσίαση μέρους της φωτογραφικής δουλειάς των μελών, ερασιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφετέρου δε, τη γνωριμία μεταξύ τους αλλά και την επαφή τους με όλους όσους αγαπούν και ασχολούνται με την τέχνη αυτή, προκειμένου ν’ ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που αφορούν τη φωτογραφία και όχι μόνο.

Από τις 24 έως τις 28 Σεπτέμβρη στην Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» (Δ10) όλοι όσοι αγαπούν τη φωτογραφία μπορούν να γίνουν μέλη αυτής της όμορφης παρέας.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι : Αγκαλλίου Κωνσταντίνα, Αναγνωστόπουλος Αργύρης, Αναστόπουλος
Κώστας, Βασιλάκης Κωνσταντίνος, Βασιλικάκης Μύρων, Γαβαλάς Δημήτρης, Γαΐτης Γιώργος, Γιουρούσης Βασίλης, Ζήρος Κώστας, Ζήρος Πάνος, Θεοδωρίδης Βασίλης, Θωμαΐδης Παντελής, Ιωαννίδης Μιχάλης, Καδδάς Χρήστος, Καϊμάκη Μαρία, Καρακαλάς Κώστας, Καρτάλιας Νίκος, Κοκκίδου Μάρω, Κυριαζής Γιάννης, Κωτσάκης Χρήστος, Λιούτας Νίκος, Λύρατζης Τάσος, Μαθιουδάκης Χρήστος, Μαυροφίδης Θωμάς, Μαυροφίδης Μανώλης, Μιχαηλίδης Σάββας, Μούγιος Χρήστος, Μπάκας Παναγιώτης, Μπίρμπας Κωνσταντίνος, Οικονόμου Ε. Β., Παλαμήδης Χρήστος, Παπαδόπουλος Θεοχάρης, Παπαδόπουλος Τάσος, Πετρίδης Γιώργος, Πρικής Μιχάλης, Ραϊστέλλης Γιώργος, Ρημαντωνάκη Ελένη, Σαββίδης Θάνος, Σταθουλόπουλος Σούλης, Τζάφος Γιώργος, Τσανουσίδης Σάββας, Τσαπικούνης Φάνης, Τσερκέζου Μανιάννα, Τσιμπίδη Πέγκυ, Φέργκυσον Χρήστος, Φιλιππαίος Κωνσταντίνος, Χαλικιάς Γιώργος, Χανιώτη Βιβή, Χατζηγιαννάκης Δημήτρης, Ψειμάδας Βασίλης, Bagel, pater, XAPA

Εγκαίνια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων (Γκάζι - Πειραιώς 100) - Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» (Δ10)

Διάρκεια Έκθεσης: 24-28 Σεπτεμβρίου


Ώρες Λειτουργίας : 10.00 – 22.00 ( Την Πέμπτη ανοικτά από τις 18.00 και μετά)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πληροφορίες : www.digital-camera.gr

Δεκαεννέα νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν για την Ειρήνη

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει ομαδική έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στην Ειρήνη των Λαών, με τίτλο "Ελληνικά Χρώματα - Ειρηνικά χρώματα", σε καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού εικαστικού και επιμελητή εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανού.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα" Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείον και θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μμ.


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση έχουν όλοι τους παρουσιάσει δουλειά τους στο εξωτερικό ενώ ορισμένοι από αυτούς ετοιμάζονται φέτος για πρώτη φορά να παρουσιάσουν έργα τους εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Όπως αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Άγγελος Μοσχονάς:

"...Σε μία δύσκολη εποχή όπου οι εχθροπραξίες και η συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την ανθρωπότητα, τα Ελληνικά χρώματα, γίνονται Ειρηνικά χρώματα, στα χέρια και τη δημιουργική φαντασία των νέων καλλιτεχνών και διαπερνούν ουσιώδη μηνύματα για οικουμενική Ειρήνη, φιλία και συναδέρφωση των λαών..."

Ο εικαστικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της εκθέσεως Μιχαήλ Ρωμανός, που υπογράφει και τα κείμενα του καταλόγου τονίζει:

"...Η Ειρήνη υπήρξε πάντοτε προϋπόθεση της πολιτιστικής δημιουργίας. Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να παρουσιάσει τις ειρηνικές δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών και να μας μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα της κατεξοχήν έκφρασης του ιδεώδους αυτού της Ειρηνικής συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού των λαών.

Τα Ελληνικά χρώματα, πρέπει και μπορούν να σταθούν οι καλλίτεροι πρεσβευτές πολιτισμού και ειρήνης εκτός των συνόρων της χώρας μας και η έκθεση αυτή με τίτλο "Ελληνικά χρώματα - Ερηνικά χρώματα¨ το αποδεικνύει..."

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Βάνια Ανδρεοπούλου, Αγγελική Βαϊανού, Αθανασία Γιαξίδου, Δημήτριος Γριζόπουλος, Ειρήνη Ευθυμάκη, Βασιλική Κάππα, Κλημανθία Κονταξάκη, Θωμαή Κόντου, Έλενα Κοζοκάρου, Μάγδα Κούρκουλου, Νίκος Λαμπρινός, Aντωνία Μαντζούκα, Βασίλειος Μόραλης, Ελένη Μπαζιώτου, Νάνσυ Μπαλούτογλου, Μιχαήλ Ρωμανός, Εύα Σολδάτου, Ειρήνη Σπυριδάκη, Πόλυ Τσακίρη.

Διοργάνωση: Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων.

Καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός

Διάρκεια έκθεσης: 21-30/9/2009.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 - 20.30, Σάββατο & Κυριακή 10.00 - 14.00

barbara horiuchi at the monarch studio

Barbaras στούντιος "μονάρχης Horiuchi",
seattle
october 1 - 31, 2009
'Sumi μελάνι στο νερό ", 2008
ευγένεια στούντιο μονάρχης ο νεαρός καλλιτέχνης δημιουργεί
βίντεο για να τηρεί τις αλληλεπιδράση της μελάνης με το νερό σε μια ελεγχόμενη ρύθμιση και σε αργη ταχυτητα. Με αυτο εξεταζει την σημαντικότητα της μελάνης και
τη μεταβαλλόμενη φύση του μελανιού στο νερό που παρέχει ενα ιδιαιτερο περιβάλλον.
δείτε το σύντομο βίντεο εδώ
http://www.monarchartstudio.com/upcomingshow.html




Barbara r. Horiuchi

«Απόλυτη Εκκίνηση»


Η «Απόλυτη Εκκίνηση» για 11 Έλληνες εικαστικούς τελειόφοιτους ή απόφοιτους της Α.Σ.Κ.Τ. ξεκινάει από τις 8 Σεπτεμβρίου, στην έκθεση που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων και επιμελούνται η Αννα Χατζηνάσιου και η Αλεξάνδρα Οικονόμου. Η έκθεση επικεντρώνεται στην παρουσίαση της δουλειάς έντεκα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, των Νίκου Βαρυτιμιάδη, Γιάννη Γκανά, Μαριάννας Γκιόκα, Ειρήνης Ευσταθίου, Αλέξανδρου Λάιου, Λεωνίδα Λιάμπεη, Μαργαρίτας Μυρογιάννη, Κοσμά Νικολάου, Πάνου Φαμέλη, Μάρως Φασουλή & Κώστα Χριστόπουλου, οι οποίοι εκφράζονται με ποικίλα εκφραστικά μέσα όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο και εγκαταστάσεις. Τα έργα τους παρουσιάζουν ένα κοινό ενδιαφέρον όσον αφορά στη διερεύνηση της πόλης και αντανακλούν κριτικά την σχέση τους με τον αστικό χώρο, δίνοντας έμφαση στον πολιτικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό του πλαίσιο. Στο επίκεντρο του προβληματισμού της έκθεσης, σε σχέση με την αστική πραγματικότητα, βρίσκονται ζητήματα της μνήμης, του τοπίου και της ιστορίας, οι σχέσεις ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, η αρχιτεκτονική, η αποξένωση, η αγωνία, η μελαγχολία και ο θάνατος, η δημοκρατία, η ελληνικότητα, οι σχέσεις εξουσίας και η μετανάστευση. Ο κάθε καλλιτέχνης με τον τρόπο του, εστιάζει στην ιδιοτυπία της Αθήνας, εμπνεόμενος από τον άναρχο αλλά και γεμάτο ζωή τοπίο της. Στα έργα των καλλιτεχνών ανιχνεύονται επίσης θέματα που σχετίζονται με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, όπως η πόλη ως πολυπολιτισμική μητρόπολη, η ξενοφοβία, η σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας. Ακόμα γίνονται αναφορές στα επεισόδια τα οποία έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2008, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως και αναφορές στην αδικία, στη βία και στο ρατσισμό.

Έκθεση φωτογραφίας του Maurice Gunning στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα


Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ναυτική Κληρονομιά της Ιρλανδίας» του Maurice Gunning , όπου αποτυπώνεται η μακραίωνη ιστορία της ναυσιπλοίας της Ιρλανδίας φιλοξενεί από τις 4 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2009 , το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Την έκθεση διοργανώνουν από κοινού ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία της Ιρλανδίας.

Ο Maurice Gunning επιδοτήθηκε επί τρία συνεχή χρόνια (2006-2009) από το Heritage Council (Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς) της Ιρλανδίας για την εξερεύνηση και την φωτογραφική αποτύπωση της ναυτικής κληρονομιάς της χώρας του. Η αποστολή του οδήγησε εκείνον και την κάμερά του στα απόκρημνα μέρη και τις απομακρυσμένες γωνίες της δυτικής ακτής της χώρας, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ιρλανδική παράδοση και ιστορία στη ναυσιπλοΐα. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, ο Maurice Gunning ενίσχυσε την έρευνά του χάρη στη γνωριμία του με παραδοσιακούς Ιρλανδούς ναυπηγούς, γεγονός που αποτυπώνεται στο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης.
O Maurice Gunning διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας, ενώ έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης - Θησείο, στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός, τηλ.: 210 34 52 150
Ώρες λειτουργίας: 09.00 - 13.00 και 17.00-21.00 εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας

IFA berlin 09 highlights


IFA (funkausstellung internationale) είναι το ευρωπαϊκό αντίστοιχος οργανισμός του CES.
ELAC είναι ο κατασκευαστής του συστήματος ηχείων de stilj ως φόρος τιμής για την άμεση Ολλανδού καλλιτέχνη Piet Mondrian, το σύστημα διαθέτει δύο στερεοφωνικά ηχεία και ένα subwoofer συμπαγής.
Το design έχει περάσει ακόμα και στην σχεδίαση των ηχείων που μαζί με την αρχιτεκτονική του εσωτερικού χώρου δίνει άλλη αίσθηση στον χώρο.

Larry vs Harry Bullitt Coolville Fixie Cargo Bike


Ο Larry vs Harry Bullitt Coolville Fixie Cargo Bike χτίστηκε στην Κοπεγχάγη και μπορεί απλά να είναι το πρώτο στον κόσμο ποδήλατο που μεταφέρει φορτίο . Σχεδιάστηκε και κατασκευαστικέ από τους Larry vs Harry, , ο Larry vs Harry Bullitt Coolville Fixie Cargo Bike κατασκεύασε μια πρακτική λύση για την μεταφορά πραγμάτων ενώ ώρα ποδηλασίας.

Designers on mood


Όταν μεγάλοι σχεδιαστές παράγουν ιδέα στο χαρτί και μεγάλα εργοστάσια τα κάνουν πραγματικότητα.