Η ΑΦΗ στο Μουσείο Μπενάκη

Η ομάδα ΑΦΗ ιδρύθηκε το 1979 αρχικά από 10 δημιουργούς που προέρχονταν από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών. Σήμερα η ομάδα μετράει οκτώ μέλη: Μαρία Γρηγορίου, Τζούντιθ-Άλλεν Ευσταθίου, Ίνγκερ Κάρλσον, Κορίννα Κουτούζη, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Εύα Χειλαδάκη και Θεοδώρα Χωραφά.
Στην έκθεση της ομάδας ΑΦΗ στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζονται ολοκληρωμένες προτάσεις/δημιουργίες, εμπνευσμένες από αντικείμενα των μόνιμων συλλογών του. Tα έργα αυτά μπορούν να σταθούν υποδειγματικά σαν εικαστικές οντότητες και να προβάλουν δημόσια και προκλητικά την αισθητική τους αρτιότητα. Η έκθεση Θα πραγματοποιηθεί τόσο στο κεντρικό Κτήριο, με τη μορφή παρεμβάσεων μέσα στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής, όσο και στο Κτήριο της οδού Πειραιώς.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Lauren Fensterstock και το σχεδιασμό της ανέλαβε η Λίλη Πεζανού.

Διάρκεια: 27/04/2009 - 07/06/2009
Χώρος: Αθήνα Μουσείο Μπενάκη Κεντρικό Κτήριο
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη


Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008

Τα Βραβεία αφορούν πραγματοποιημένο έργο στην Ελλάδα, είναι τρία, απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια και αφορούν τρεις διαφορετικές κατηγορίες χωρίς αξιολογική διαβάθμιση. Η πρώτη κατηγορία αφορά την κατοικία, η δεύτερη τα έργα με εντολοδόχο φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η τρίτη όλα τα άλλα έργα που δεν εμπίπτουν στις δύο πρώτες κατηγορίες.Στόχος των Βραβείων Αρχιτεκτονικής είναι η επισήμανση και η ανάδειξη εκείνων των σύγχρονων αρχιτεκτονικών πραγματοποιήσεων των οποίων ο κατασκευαστικός, τυπολογικός και μορφολογικός χαρακτήρας, καθώς και η ένταξη στο περιβάλλον, συνθέτουν μια δημιουργική πρόταση με ανανεωτικά στοιχεία, στο πλαίσιο του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος.
Για το 2008, την τρίτη διοργάνωση των Βραβείων Αρχιτεκτονικής, η διεθνής επιτροπή απένειμε τα εξής βραβεία: ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Κατοικία στο ΨυχικόΠαντελής Νικολακόπουλος ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑνάπλαση νέας παραλίας: πράσινα δωμάτια στο θαλάσσιο μέτωπο της ΘεσσαλονίκηςΠρόδρομος Νικηφορίδης - Μπερνάρ Κουόμο, Atelier R. Castro, S. Denissof ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑThe Breeder GalleryΓραφείο 405 - Άρις ΖαμπίκοςΣυνεργάτης: Πουλχερία Τζόβα
Η έκθεση θα περιλαμβάνει όλες τις συμμετοχές, ώστε να καταγραφούν οι τάσεις της ελληνικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας πενταετίας.
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Καλογεράς Μαριάννα Μηλιώνη
Διάρκεια: 15/04/2009 - 07/06/2009
Χώρος: Αθήνα Μουσείο Μπενάκη Κτηριο οδού Πειραιώς
Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Μουσείο Μπενάκη

Μπιενάλε Θεσσαλονίκης: Τέχνη σε αβέβαιους καιρούς


Ως µια διαδροµή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, µε αφετηρία το λιµάνι και κατεύθυνση προς το ιστορικό κέντρο µε στάσεις σε οθωµανικά µνηµεία, πλατείες, θεσµικούς κι εναλλακτικούς χώρους, αναπτύσσεται η 2η Μπιενάλε της πόλης. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 24/5 και θα διαρκέσει 4 µήνες. Σύµφωνα µε τις επιµελήτριες Bisi Silva (διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στο Λάγος της Νιγηρίας), Gabriela Salgado (επιµελήτρια δηµοσιών προγραµµάτων στην Tate Modern και αλλού) και Συραγώ Τσιάρα (διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης), σχεδιάστηκε ως µία πρόσκληση να ξαναδούµε τις σύνθετες δοµές της σύγχρονης πόλης και τα πολιτισµικά της στρώµατα µε διαφορετικό βλέµµα. Σηµείο αναφοράς του ιδεολογικού πλαισίου αποτελεί το βιβλίο του Terry Eagleton "Μετά τη θεωρία": θα µπορούσε ενδεχοµένως η σηµερινή εποχή της αβεβαιότητας να αποτελέσει την κατάλληλη στιγµή για την αναθεώρηση της εγγενούς αξίας της καλλιτεχνικής πρακτικής; Ανάµεσα στους 57 συµµετέχοντες καλλιτέχνες βλέπουµε ονόµατα όπως οι Chto Delat Group, Jens Haaning, Kimsooja, Μαίρη Ζυγούρη, Μάριος Σπηλιόπουλος κ.ά. Την κεντρική έκθεση πλαισιώνουν διάφορα παράλληλα γεγονότα, όπως η έκθεση "Paint-id", µια αποτίµηση του ρόλου της ζωγραφικής στη σύγχρονη τέχνη, σε επιµέλεια του Ντένη Ζαχαρόπουλου και του Σωτήρη Μπαχτετζή, µια έκθεση στο πλαίσιο European Mobile Lab for Interactive Media Artists (e-MobiLArt) µε δεκατρία συµµετοχικά και διαδραστικά έργα, σε επιµέλεια των Annick Bureaud, Nina Czegledy, Χριστιάνας Γαλανοπούλου, µια έκθεση για τη σύγχρονη τέχνη στη Σερβία και πολλά ακόµη.
Δέσποινα Ζευκιλή