Βραβείο Émile Hermès «Το νόημα του αντικειμένου»


Από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2009 θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη έργα των φιναλίστ του βραβείου Emile Hermès, το οποίο απονέμεται για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα βραβείο που δίδεται κάθε τρία χρόνια και έχει σχεδιαστεί για να ανακαλύπτονται και να υποστηρίζονται νέα ταλέντα στο χώρο του σχεδίου. Η έκθεση περιλαμβάνει τα 17 αντικείμενα που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό. Η σκηνογραφία έχει σχεδιαστεί από τον Gabriele Pezzini.

To βραβείο Emile Hermès είναι ένας διαγωνισμός που απευθύνεται σε φοιτητές και νεαρούς
αποφοίτους αρχιτεκτονικής, καλών και εφαρμοσμένων τεχνών καθώς και εφαρμοσμένων σχολών, νέους επαγγελματίες και ανεξάρτητους σχεδιαστές από 14 χώρες της Ευρώπης. Ο πρώτος διαγωνισμός ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2007 και είχε ένα θέμα συναφές με τη νοοτροπία του οίκου Hermès: την «καθημερινή ελαφρότητα», όπως αυτή παρουσιάζεται σε αντικείμενα ταξιδιού και οικιακής χρήσης.

Για το πρώτο βραβείο Emile Hermès κατατέθηκαν περίπου 700 έργα, τα οποία στη συνέχεια
αξιολογήθηκαν από οκτώ ευρωπαϊκές επιτροπές. Οι επιτροπές επέλεξαν στη συνέχεια 17 έργα για την τελική φάση. Τα πρωτότυπα κρίθηκαν βάσει του σχεδιασμού τους από την τελική επιτροπή, στην οποία προέδρευσε ο επιφανής σχεδιαστής Enzo Mari και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο διευθυντής του ευρωπαϊκού συνεδρίου ECAL (Λοζάνη) Pierre Keller, ο ιστορικός σχεδίου Raymond Guidot , ο εκδότης του περιοδικού Intramuros Chantal Hamaide , η αντιπρόεδρος του ιδρύματος Hermès Pascale Mussard και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Hermès Pierre – Alexis Dumas.Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα , γι αυτήν την πρώτη έκδοση, να μην απονείμουν πρώτο και δεύτερο βραβείο αλλά να δώσουν το τρίτο βραβείο της τρίτης θέσης στους τρείς πρώτους : Simon Lécureux, Bastian Goeke και Francesco Librizzi/Vittorio Venezia.

Το βραβείο Emile Hermès συνεχίζει τη δημιουργική παράδοση του οίκου Hermès, η οποία
δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Emile Hermès, που ήταν μέλος της τρίτης γενιάς της οικογένειας και επικεφαλής του οίκου από το 1921 έως το 1951. Δημιουργικός, ανοιχτόμυαλος και ανεξάρτητος χαρακτήρας, προικισμένος με εξαίρετη πολυπραγμοσύνη, ο Emile Hermès είχε πάθος για τα ταξίδια και την ταχύτητα και μία έντονη αίσθηση παρατηρητικότητας και ευαισθησίας. Εναρμονισμένος τόσο με τις φιλοδοξίες της νεότητας όσο και με τις αξίες του παρελθόντος, ο άνθρωπος αυτός με τις δυνατές πεποιθήσεις είχε την ικανότητα να τιθασεύει τα ταλέντα των σχεδιαστών, των εφευρετών και των καλλιτεχνών, των οποίων η πλούσια φαντασία θα μπορούσε να εκπληρώσει τις ιδέες του. Ιδέες, οι οποίες βασίζονταν πάντα στην εφευρετικότητα, τη λειτουργικότητα και την ομορφιά και προσδιορίζουν μέχρι σήμερα το σύγχρονο πνεύμα του οίκου Hermès.

Πληροφορίες, πλήρης κανονισμός και όροι συμμετοχής για το Βραβείο Émile Hermès θα βρείτε στο: www.prixemilehermes.com

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Τηλ. 210 3453111

Ωράριο Λειτουργίας

Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή:
10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο:
10.00-22.00
Δευτέρα, Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου