Palle Nielsen Ανθρωπος, όνειρο και φόβος.


Έκθεση έργων του Δανού καλλιτέχνη των γραφικών τεχνών
22 Σεπτεμβρίου – 25 Οκτωβρίου 2009
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα και το Μουσείο Τέχνης Vejle, παρουσιάζει από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου 2009 έκθεση επιλεγμένων έργων του Δανού καλλιτέχνη των γραφικών τεχνών, Palle Nielsen (1920 – 2000). Στην έκθεση θα παρουσιαστούν γνωστά έργα του κορυφαίου Δανού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα, φιλοτεχνημένα με διάφορες τεχνικές, όπως σχέδιο, υδατογραφία, ξυλογραφία και λινογραφία.

Ο Palle Nielsen, εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κλασική αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης. Έχοντας μεγαλώσει στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, είχε μέσα του ένα βαθιά ριζωμένο μίσος για τη βία και την αδικία, το οποίο είναι εμφανές στο έργο του. Συχνά σημειώνεται ότι στο έργο του Palle Nielsen αντανακλάται έντονα η ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1950.

Πυρήνα της έκθεσης θα αποτελέσει η καταξιωμένη σειρά λινοτυπιών ‘Ορφέας και Ευρυδίκη. Μέρος πρώτο’, που αποτελείται από 53 φύλλα και δημιουργήθηκε στα χρόνια ανάμεσα στο 1955 και 1959. Ο Palle Nielsen χρησιμοποιεί τον κλασικό μύθο του Ορφέα ως αφηγηματικό μέσο ώστε να εντάξει στη σειρά στοιχεία του παρόντος και να αποτυπώσει τους φόβους και τις ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου. Το έργο του, που περιγράφει ποικίλες ψυχικές καταστάσεις και δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα, είναι εκτελεσμένο με άψογη τεχνική, επιτυγχάνοντας έτσι να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την συναισθηματική συμμετοχή του θεατή.

Ο Palle Nielsen, γεννημένος το 1920 στη Δανία, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες γραφικών τεχνών της εποχής του. Εκπαιδεύτηκε ως σχεδιαστής στη Σχολή Τέχνης και Σχεδίου στην Κοπεγχάγη και εργάστηκε με την ιδιότητα αυτή έως το 1943. Δίδαξε στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Δανίας στην Κοπεγχάγη από το 1967 έως το 1973. Παράλληλα, ο γνωστός καλλιτέχνης έλαβε μια σειρά βραβείων και τιμών μεταξύ αυτών το βραβείο ισόβιας επιχορήγησης από το Danish Arts Foundation.

Ένας νεαρός street artist ‘συνομιλεί’ με το έργο του Palle Nielsen

Στο πλαίσιο της έκθεσης χαρακτικών του Palle Nielsen, ο 25χρονος Δανός καλλιτέχνης της street art, Armsrock, θα παρουσιάσει το έργο του για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο πολλά υποσχόμενος νεαρός καλλιτέχνης, θα σχεδιάσει μια νέα, πρωτότυπη σύνθεση μέσα στο χώρο του Mουσείου, η οποία θα έχει ως σκοπό να επιδείξει τον διάλογο του παλιού με το καινούργιο και την κληρονομιά της καλλιτεχνικής φόρμας και σκέψης.

Ο Armsrock ως συλλέκτης διάσπαρτων οπτικών πληροφοριών, χρησιμοποιεί το αστικό τοπίο για έργα που δημιουργεί στο δρόμο αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, καταδεικνύοντας κάθε πλευρά της ανθρώπινης φύσης, εστιάζοντας κυρίως στη βία και τον φόβο του σύγχρονου ανθρώπου.

Είσοδος ελεύθερη.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
Τ: 210 7228321-3

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου