Nobuyoshi Araki

Τόκιο (ΙΑΠΩΝΙΑ) 1940


Nobuyoshi Araki είναι o πιο γνωστός φωτογράφος της Ιαπωνίας και η πιο αμφιλεγόμενη πολιτιστική εξαγωγή της. Το έργο του είναι εμπλουτισμένo με έντονη σεξουαλικότητα. Έχει κατηγορηθεί ευρέως από φεμινιστικές ομάδες σαν μισογύνης, λόγω του περιεχομένου πολλών από τις φωτογραφίες του.

Ο Araki σπούδασε φωτογραφία και στη συνέχεια πήγε να εργαστεί σε Dentsu (ένα ιαπωνικό πρακτορείο διαφήμισης), όπου εργαζόταν , επίσης, η μελλοντική του σύζυγός , Γιόκο. Ο Araki δημοσίευσε ένα βιβλίο με φωτογραφίες της συζύγου του που τραβήχθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος τους με τίτλο "Sentimental Journey". Πέθανε το 1990 από καρκίνο των ωοθηκών.Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της δημοσιεύθηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο "Winter Journey".

Ο Araki είναι γνωστότερος ίσως για τις φωτογραφίες του που τεκμηριώνουν την ιαπωνική βιομηχανία του σεξ, με επίκεντρο την περιοχή της Kabukicho Shinjuku στο Τόκιο τη δεκαετία του 1980. Αυτές δημοσιεύθηκαν αργότερα στο "Tokyo Lucky Hole."

Έχοντας δημοσιεύσει πάνω από 350 βιβλία , ο Araki θεωρείται ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτέχνες ζωντανό ή νεκρό στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο. Μερικά από τα πιο δημοφιλή βιβλία φωτογραφία του είναι "Sentimental Journey", "Tokyo Lucky Hole" και "Shino". Έχει επίσης φωτογραφήσει για πολλά περιοδικά όπως το Playboy, Deja-vu, και άλλα.Έχει συλληφθεί αρκετές φορές για την παραβίαση των ιαπωνικών νόμων ,για βωμολοχία, και η επιμελήτρια του μουσείου του συνελήφθη μια φορά για την εμφάνιση έργων του . Ποτέ δεν έχει όμως αντιμετωπίσει φυλακή ή σοβαρα πρόστιμα.

Η Bjork ,μουσικός παραγωγός, είναι θαυμαστής του έργου Araki, και κατόπιν αιτήματος της, ο Araki φωτογράφησε την κάλυψη του remix album της. 

"θα έλεγα πως η σεξουαλική μου ορμή είναι πιο αδύναμη από ό, τι δείχνω. Ωστόσο, ο φακός μου έχει μια μόνιμη στύση." Araki




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου