Άντζι Καρατζά: «Η ιστορία της τέχνης, όπως και κάθε ιστορία, δε γράφεται, ψήνεται σιγά-σιγά»


Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, στο χώρο της Cheapart, εγκαινιάζεται η έκτη ατομική έκθεση της Άντζι Καρατζά με τίτλο: «Η ιστορία της τέχνης, όπως και κάθε ιστορία, δε γράφεται, ψήνεται σιγά-σιγά». 

Ο κατάλογος της προηγούμενης έκθεσής της τέλειωνε με την απορία: «Θα μπορέσει τελικά η Άντζι -the batcat- Καρατζά να ξεπεράσει τους σκόπελους των ρούχων που σαν εφιάλτες ντύνουν την εικαστική της πορεία στην άβυσσο της παγκόσμιας τέχνης;» 


Και να, που η παγκόσμια τέχνη και η ιστορία της ήρθε κοντά της...

Στην καινούρια της δουλειά, η Άντζι Καρατζά κλείνει, ράβοντας σε διάφανο υλικό (vivak), μια προσέγγιση της ιστορίας της τέχνης, όπως έκανε παλιότερα με τα ρούχα που κρέμονταν από κρεμάστρες, σα να είχαν βγει από βαλίτσες ταξιδιού. Σιδερωμένα και χαρούμενα…
Η τετράχρονη εμπλοκή της με το δισέλιδο που αφορά την τέχνη στους Ερευνητές πάνε παντού της εφημερίδας Καθημερινή του Σαββάτου, είναι για κείνη το έναυσμα για το καινούριο της ταξίδι, ένα ταξίδι στο οποίο ελπίζει να συμμετάσχει και ο θεατής, ελεύθερος να συμπληρώσει και εκείνος τη δική του ιστορία.

Η δουλειά αυτή ξεκίνησε από ένα όνειρο που είδε: Σε μια σούβλα που γύριζε, καρφωμένα πολλά φύλλα της εφημερίδας Ερευνητές σιγοψήνονταν. Παράλληλα, σε μια αφίσα εμφανίστηκε το σύνθημα: Η ιστορία της τέχνης, όπως και κάθε ιστορία, δε γράφεται, ψήνεται σιγά-σιγά.

Τι είναι τα όνειρα χωρίς βαλίτσες, χωρίς την έννοια του ταξιδιού; Τι είναι οι βαλίτσες χωρίς τα όνειρα;… Οι αποσκευές γέμισαν. Με εικόνες και λέξεις.
Τα δισέλιδα που στήνει για την εφημερίδα, τα τυπώνει σε καμβά, τα μεγαλώνει και τα αλλάζει. Αφού προστεθούν ζωγραφικά ή γλυπτικά στοιχεία, κόβονται και ράβονται στα μέτρα της. Γίνονται το σώμα, η κοιλιά της γάτας που τόσο επίμονα συνοδεύει την εικαστική της ιστορία. Το κεφάλι είναι ο φορέας, το μυαλό. Κουβαλάει το σύνθημα. Το βροντοφωνάζει…
Στα χέρια γράφεται το κείμενο, ενώ στα πόδια υπάρχει σα μικρή κούκλα ο ήρωας, κρυφός πρωταγωνιστής της έκθεσης: Η εικόνα μιας γάτας-έργου, φτιαγμένης το 1997, που ξέμεινε όταν αγοράστηκε το έτερό της ήμισυ και, έτσι, γράφει κι αυτή την ιστορία της. Είναι η Cattie (Κάτι), η οποία μεταμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα με το θέμα. Ένα βίντεο παίζει την ιστορία της, μια ιστορία αγάπης έργου-δημιουργού…

Δευτ. 2/11, 8 μ.μ. Μέχρι 24/11
Δευτ.-Παρ. 3-9 μ.μ. Σάβ., Κυρ. 12 μ.-6 μ.μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου