Gert & Uwe Tobias


Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση των Gert & Uwe Tobias στην Αθήνα απο τις 19 Νοεμβρίου.


Τα δίδυμα αδέλφια Gert & Uwe Tobias, δουλεύουν μαζί και παρουσιάζουν τη δουλειά τους σαν καλλιτεχνική μονάδα. Γεννήθηκαν το 1973 στο Brasov της Ρουμανίας, περιοχή της Τρανσυλβάνιας που είναι γνωστή για την ομορφιά του τοπίου των Καρπαθίων και για την πλούσια ιστορία της.
Οι Gert & Uwe Tobias είναι αναγνωρισμένοι διεθνώς κυρίως λόγω των μεγάλων διαστάσεων ξυλογραφιών τους, θεωρούνται δε  αναγεννητές αυτής της ιστορικής τεχνικής τυπώματος. 
Η τεχνική της ξυλογραφίας βασίζεται σε πρακτικές που εμφανίζονται για πρώτη φορά τον 1ο αιώνα, καθιερώθηκε τον 15ο αιώνα στην Ευρώπη μέσω του Γερμανού καλλιτέχνη Albrecht Dürer, ενώ αργότερα συνδέθηκε στενά με τον Εξπρεσιονισμό.


Η δουλειά των Gert & Uwe Tobias είναι κατά κύριο λόγο αυτοβιογραφική, ενώ παράλληλα αναφέρεται στο Φολκλόρ και στους μύθους της Ρουμανίας, στη σοσιαλιστική αρχιτεκτονική, στον Κυβισμό, στον Εξπρεσιονισμό, στη σύγχρονη γραφιστική και στη διαφήμιση. Τα μοτίβα που συναντάμε στις ξυλογραφίες τους συχνά παραπέμπουν σε έργα καλλιτεχνών του Μοντερνισμού, όπως του Gaugin ή του Matisse. Όσον αφορά στην καλλιτεχνική τους παραγωγή αυτή είναι πολύπλευρη και εμπεριέχει κεραμικά γλυπτά, κολάζ, σχέδια και ξυλοτυπίες, που συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα σώμα δουλειάς. Συχνά επαναλαμβάνονται στα έργα μορφές σουρεαλιστικές με σκοτεινή αισθητική, που σε συνδυασμό με τα αφηρημένα σχήματα και γράμματα τυπωμένα με γραφομηχανή αποτελούν την πλούσια οπτική γλώσσα των Tobias.


THE BREEDER

Ιάσονος 45, Αθήνα


Εγκαίνια: Πέμ. 19/11, 8 μ.μ. Μέχρι 24/12
Τρ.-Παρ. 12 μ.-8 μ.μ. Σάβ. 12 μ.-5 μ.μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου