Γιάννης Ψυχοπαίδης: “Polaroids 1977–2009 - Ψηφίδες μιας επιζωγραφισμένης μνήμης”


Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2009, εγκαινιάζει την Τρίτη 3 Νοεμβρίου την αναδρομική έκθεση “Polaroids 1977–2009 - Ψηφίδες μιας επιζωγραφισμένης μνήμης” του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Η έκθεση αποτελεί ένα προσωπικό εικαστικό “αφιέρωμα” του Γιάννη Ψυχοπαίδη στη στιγμιαία φωτογραφία Polaroid.
 
Ως πρώτη ύλη για τη ζωγραφική του, η φωτογραφία αποτελούσε ανέκαθεν δομικό στοιχείο στο έργο του Ψυχοπαίδη, όπου η φωτογραφική και η ζωγραφική γλώσσα συνδέονται μέσω της κοινωνικής κριτικής και του πολιτικού σχολιασμού. Η ριζική μετατόπιση της θεματικής του έργου του από το δημόσιο, κοινωνικό χώρο στον ιδιωτικό -στα τέλη της δεκαετίας του ’70- δίνει πια βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο στη φωτογραφική παρουσία της στιγμιαίας και με έντονη ερασιτεχνική φυσικότητα Polaroid φωτογραφίας, που αποτυπώνει τις σχέσεις των ανθρώπων στις ιδιωτικές τους στιγμές, όλα όσα συμβαίνουν ανάμεσα στα πρόσωπα, στα κλειστά δωμάτια και στους ιδιωτικούς χώρους.
 
Για τον Ψυχοπαίδη η Polaroid δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός. Ήταν πάντα μια ιδιωτική καταγραφή, μια σημείωση, ένα πρώτο ή πολλά μαζί διαφορετικά σχεδιάσματα από διαφορετικές γωνίες ενός θέματος. Κάποια στιγμή όμως, στη δεκαετία του 70, το συσσωρευμένο αυτό υλικό από Polaroids με διαφορετικά θέματα άρχισε να γίνεται το ίδιο  ζωγραφική επιφάνεια, οι ίδιες οι μικρές αυτές φωτογραφίες μετά από χρωματικές παρεμβάσεις και επιζωγραφίσεις να μεταμορφώνονται σε μικρές εικόνες με εικαστική πληρότητα. Μέσω των επιζωγραφίσεων η φωτογραφία έδινε την θέση της στην ζωγραφική, δημιουργώντας μικρές ψηφίδες μιας επιζωγραφισμένης μνήμης από εικόνες του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου, αλλά και εικαστικά σχόλια πάνω στην Ιστορία της Τέχνης, στα πρόσωπα και τα μοτίβα της. 

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, 10673, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 3 έως 21 Νοεμβρίου 2009 

Ώρες λειτουργίας: 
Τρ.–Παρ. 11.00-15.00 και 17.00–21.00, Σάβ. 11.00–14.00, Κυρ. & Δευτ. κλειστά 


Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε χαρακτική με υποτροφία στην ΑΣΚΤ της Αθήνας(1963-1968). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη ζωγραφική (1970-1976) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου με υποτροφία από την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Γερμανία προσκεκλημένος του Καλλιτεχνικού Προγράμματος της πόλης του Δ. Βερολίνου. Το 1994 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας. Κατά την δεκαετία του 1960 υπήρξε μέλος της Καλλιτεχνικής Ομάδας Α΄ στην Αθήνα και της εικαστικής ομάδας του περιοδικού ''Επιθεώρηση Τέχνης''. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος της ομάδας των ''Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών'' (1971-1973) και του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (1974-1976). Από το 1966 παρουσιάζει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου