Αντρέα Σιτορέγκο: Τόποι Παρείσακτων


Η πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΖΕΟΝ εγκαινιάζει το πρόγραμμα δράσεων κι εκδηλώσεων του χειμώνα 2009, με τη θεματική έκθεση Τόποι Παρείσακτων,  του Αντρέα Σιτορέγκο, στο χώρο του ΖΕΟΝ στην Αθήνα, Σαχτούρη 8-10.


Σχετικά με τον τίτλο της έκθεσης, η  επιμελήτρια Άννα Χατζηγιαννάκη , σημειώνει:


(…) Η εγκατάσταση με το χλοοτάπητα πάνω στο τσιμέντο και τον ψηφιακό ήλιο στο μόνιτορ, είναι μια αμφίδρομη «ματιά» κι αυτή στους παρίες της γειτονιάς που αντιμετωπίζονται ως παρείσακτοι, επειδή τρύπωσαν από δρόμους πλάγιους στο χλοερό παράδεισο της υπεσχημένης αφθονίας. Ο τόπος που ζουν, δεν είναι μέγεθος μετρήσιμο. Τον σημαδεύουν και τον αλλάζουν μέρα τη μέρα. Μετά, σημαδεύονται και οι ίδιοι απ αυτόν, και αλλάζουν.


Έργα
2003    
Παγκάκι Βίντεο εγκατάσταση

2002    
Δρόμος Βίντεο εγκατάσταση
1997    
Εξάρτηση Εγκατάσταση (φυσικός χλοοτάπητας, μόνιτορ) διαστάσεις μεταβλητές
2009 
Προσοχή Λερώνει Γλυπτό (σίδερο, μαλλί μοχέρ, λάμπες neon, μετασχηματιστές)

Το γλυπτό, δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση στο «Ζέον». Αποτελεί ένα είδος νοητού κέντρου αμφίδρομης παρατήρησης τόσο στον εσωτερικό εκθεσιακό χώρο όπου αναπτύσσονται τα έργα, όσο και στο εξωτερικό χώρο, στη γύρω περιοχή.
Το παγκάκι, μια κατεξοχήν λειτουργική κατασκευή στο δημόσιο χώρο, μεταστοιχειώνεται εδώ σε ένα μη λειτουργικό γλυπτικό αντικείμενο, ακριβώς για να τονιστεί η απαγόρευση χρήσης κάθε αυτονόητα κοινόχρηστου –«προσοχή, λερώνει»-.  
Ο Σιτορένγκο, έχει ήδη πειραματιστεί πρόσφατα και σε άλλα έργα με τα συγκεκριμένα υλικά κατασκευής, που είναι λάμπες neon, μετασχηματιστές, μαλλί μοχέρ και σίδερο. Ο σκελετός του γλυπτού γίνεται από σίδερο, προσαρμόζονται οι λάμπες neon και οι μετασχηματιστές και στη συνέχεια πλέκεται πάνω στο γλυπτό το μαλλί μοχέρ. Το αποτέλεσμα στη συνύπαρξη τόσο αντιφατικών υλικών, είναι μια πρόταση συμβίωσης της χρήσης ηλεκτρονικής τεχνολογίας (φως neon,  μετασχηματιστές) και του παραδοσιακού πλεξίματος, με τη φυσική ίνα του μαλλιού. Επιπλέον, η χρήση του μοχέρ, δίνει ένα οπτικό αποτέλεσμα που παραπέμπει στο σχέδιο με κάρβουνο, όταν ο ζωγράφος απαλύνει με το δάχτυλο τις σκληρές γραμμές, για να δώσει ένα πιο απαλό περίγραμμα στο σκίτσο.


Από Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, μέχρι Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Εγκαίνια Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 8.30 μμ

Ωρες λειτουργίας:
Δευτερα - Παρασκευη 5 - 9 μμ & Σαββατο 12 -3 μμ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου