{+αθρ(0)ίσεις syn_athr(0)isis}

Στο πλαίσιο της ενότητας New Media του Synch Festival, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας -Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας- σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και την Διεθνή Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων διοργανώνουν την έκθεση νέων, διεθνούς εμβέλειας αρχιτεκτονικών γραφείων, με τίτλο «ΣΥΝ_ΑΘΡΟΙΣΕΙΣ» από τις 12 έως και τις 21 Ιουνίου 2009 (Αίθουσα: «Άγγελος Σικελιανός», Πειραιώς 100, Γκάζι).

Στόχος της έκθεσης που είχε φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2008, είναι η παρουσίαση πρωτοποριακών έργων 10 νέων αρχιτεκτονικών γραφείων διεθνούς εμβέλειας με έδρες τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Στοκχόλμη, το Παρίσι, το Βελιγράδι και το Σάο Πάολο. Βασικό της πυρήνα αποτελεί η παρουσίαση σύγχρονων αρχιτεκτονικών έργων που έχουν ως κοινό παρονομαστή τη χρήση της πολλαπλασιαζόμενης μονάδας, του σμήνους, η οποία προκύπτει μέσα από ψηφιακές διαδικασίες. Η πολλαπλασιαζόμενη αυτή μονάδα υπακούει στην κοινή λογική μιας ομάδας, σε ένα σύνολο κωδικών επικοινωνίας, που στη γλώσσα των υπολογιστών αποκαλούμε αλγόριθμο.

Η ανάγνωση του περιβάλλοντος μας ως άθροισμα πολλαπλών συστημάτων που υπόκεινται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς κανόνες, όπως διατυπώνεται στη φιλοσοφία, τη βιολογία, τα μαθηματικά, τη φυσική και την κοινωνιολογία, μεταφράζεται σε αρχιτεκτονική πρακτική από μια αναδυόμενη σχολή αρχιτεκτόνων την τελευταία δεκαετία. Η λογική αυτή δημιουργεί νέες προοπτικές στην κατασκευή, αφού αναλύοντας το σύστημα σε μονάδες μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος προτυποποίησης. Τα μηχανήματα κοπής τρισδιάστατων αντικειμένων σε ποικίλες διαστάσεις, άξονες και υλικά δημιουργούν νέες δυνατότητες για τις συνθέσεις προκατασκευασμένων μονάδων. Νέα δομικά υλικά προκύπτουν που αντικαθιστούν τα αυστηρά γεωμετρικά προκατασκευασμένα panels.

Οι αρχιτέκτονες που συμμετέχουν έχουν επιλεγεί με βάση την πρόσφατη δραστηριότητα τους, τόσο στην πρακτική με υλοποιημένα έργα, όσο και με τη συμμετοχή τους ως διδάσκοντες ή ως επισκέπτες κριτές, σε σχολές που εντάσσουν την παραπάνω λογική στην έρευνα τους.

Συγκεκριμένα, τα γραφεία που θα παρουσιάσουν το έργο τους είναι: «Biothing» με έδρα τη Νέα Υόρκη, «Emergent» (Λος Άντζελες), «Evan Douglis Studio» (Νέα Υόρκη), «Hyperbody» (TUDelft), «Minimaforms» (Λονδίνο/ Νέα Υόρκη), «Servo» (Στοκχόλμη/ Λος Άντζελες/ Νέα Υόρκη), «Sinestezia» (Βελιγράδι/ Παρίσι), «Small Architecture» (Λονδίνο), «SUBdV» (Λονδίνο/ Σάο Πάολο) και «Xefirotarch» (Λος Άντζελες).

Την έκθεση επιμελούνται οι αρχιτέκτονες Γιώτα Αδηλενίδου, Σοφία Βυζοβίτη και Χριστίνα Σπηλιώτη.

12-13/6 :
Ώρες λειτουργίας:19.00-05.00
Είσοδος: με το εισιτήριο του Synch Festival

14-21/6:
Ώρες λειτουργίας:10.00-22.00
Είσοδος ελεύθερη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου