ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΜΜΟΝΕΣ: ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ FEDERICO FELLINI

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα εκτεθούν σχέδια του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη Federico Fellini στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. Το ευρύ κοινό, αν και γνωρίζει τις περισσότερες ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη, μάλλον αγνοεί ότι ο Fellini προτού ασχοληθεί με τον κινηματογράφο συνεργάστηκε ως σκιτσογράφος με διάφορα περιοδικά. Στη διάρκεια της ζωής του ουδέποτε εγκατέλειψε τη συνήθειά του να σχεδιάζει, είτε σκιτσάροντας φιγούρες για τις ταινίες του είτε απεικονίζοντας τα πολλά και παράξενα όνειρά του.

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Federico Fellini που εδρεύει στο Rimini τής Ιταλίας, γενέτειρα του σκηνοθέτη, διοργανώνει μια σημαντική έκθεση με περιεχόμενο 80 πρωτότυπα σχέδιά του (διαστάσεων περίπου 30 x 22 εκ.). Θα εκτεθούν επίσης 10 αναπαραγωγές (διαστάσεων περίπου 36 x 49 εκ.) σελίδων από το Libro dei Sogni (Βιβλίο των ονείρων) που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ιταλία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική και το οποίο περιέχει καταγραφές των ονείρων του Fellini από τον ίδιο τόσο με λέξεις όσο και με σχέδιά του.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την εξαιρετική καλλιτεχνική αξία των σχεδίων του Fellini και να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με αυτή τη σημαντικότατη πτυχή του μεγάλου σκηνοθέτη, η οποία αν και αυτόνομη μέσα στο σύνολο του έργου του, ταυτόχρονα έχει βαθιά και άρρηκτη σχέση με τη σύλληψη και την πραγματοποίηση των ταινιών του.

Η έκθεση θα συμπληρωθεί με προβολή στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη πέντε ταινιών του Federico Fellini οι οποίες έχουν αυτοβιογραφικές αναφορές. Τις ταινίες θα προλογίσει και θα σχολιάσει ο Πλάτων Ριβέλλης. Θα έχει προηγηθεί στην ίδια αίθουσα και από τον ίδιο ομιλητή μία δίωρη διάλεξή του την Πέμπτη 11 Ιουνίου στις 19.30 για το σύνολο του έργου του Fellini με παράλληλη προβολή αποσπασμάτων από τις σημαντικότερες ταινίες του.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελισάβετ Πλέσσα, Πλάτων Ριβέλλης
Διάρκεια έκθεσης: 5 Iουνίου-20 Σεπτεμβρίου 2009

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ. 10:00-18:00, Πεμ. 10:00-22:00
Τρίτη κλειστά.
Θερινό ωράριο λειτουργίας (Ιούλιος-Αύγουστος): Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ. 10:00-18:00, Πεμ. 10:00-22:00, Τρίτη κλειστά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου