ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Ο ΗΧΟΣ "ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ"


Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας των σπουδαστών Χρήστου Δούνια και 'Ολγας Κουκλάκη της Σχολής Γ.Τ.Κ.Σ του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του Τ.Ε.Ι Αθήνας με θέμα: ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Ο ΗΧΟΣ "ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ".

"Η πτυχιακή αυτή εργασία έχει ως θέμα , την ένωση της αρχιτεκτονικής και μουσικής τέχνης, των δυο αυτών εκφράσεων του ανθρώπου, του συνδυασμού ακουστικού και ορατού. Το κτίριο το οποίο έχουμε επιλέξει ως δέκτη του θέματος μας, εντάσσεται στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων, το ιδιαίτερο αυτό μουσείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, το οποίο έχειέμετατραπεί σ΄ένα πολυδύναμο χώρο πολιτισμού.

Το κτίριο το οποίο έχουμε επιλέξει ως ένα από τα δυο αεριοφυλάκια, αποτελείται από τις επιβλητικότερες σιδερένιες εγκαταστάσεις του εργοστασίου, τα λεγόμενα γκαζόμετρα, στα οποία γινόταν η μέτρηση και η αποθήκευση του παραγόμενου γκαζιού-φωταερίου πριν από τη διανομή του για χρήση. Ονομάζεται Δ4 αίθουσα «ΆΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ».

Έμπνευση μας, είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός εναλλακτικού χώρου ο οποίος θα συνδέει τις τέχνες της αρχιτεκτονικής και της μουσικής.Θετικά, μας επηρρέασε και η ουτοπική θεωρία της κοσμικής πόλης του Γιάννη Ξενάκη την οποία προσπαθούμε να προσεγγίσουμε ρεαλιστικά εκμεταλλευόμενοι την κυλινδρική φόρμα του κτιρίου, και την κατακόρυφη ανάπτυξη του.

Σκοπός μας είναι ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση αίθουσας ακροάσεων (μουσικής, καλλιτεχνικών δρώμενων κ.α.) καθώς και η παράλληλη ανάπτυξη ενός μουσιακού-εκθεσιακού χώρου. Στην αίθουσα, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής, παρουσιάσεις, παραστάσεις (θεατρικές, χορευτικές κ.α.) ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να επισκέπτεται τον μουσειακό-εκθεσιακό χώρο που θα περιλαμβάνει, μέσω video-art , εκθεμάτων κ.α., αναφορές σε ότι σχετίζεται περί αρχιτεκτονικής και μουσικής τέχνης (ιστορική αναδρομή μουσικών και αρχιτεκτόνων καθώς και των έργων τους, κείμενα και εφαρμογές).

Ο σχεδιασμός μας βασίζεται σε έναν γραμμικό συσχετισμό σημείου-νότας.

εάν θεωρήσουμε ότι ένα σημείο = μία νότα , τότε :
ευθεία γραμμή (ένωση σημείων) = συγχωρδία (ένωση νοτών)


Αναπτύσσοντας τον συσχετισμό αυτό, η χρωματική κλίμακα της μουσικής αποτελείται από 12 νότες όσες και οι πλευρές στην κάτοψη του κτιρίου μας στην προϋπάρχουσα μορφή.

Σ’αυτό το σκεπτικό βασιστήκαμε ώστε να γίνουν οι βασικές μας χαράξεις στις κατόψεις αλλά και στο γενικότερο σχεδιασμό του κτιρίου...."

18 Ιουνίου 2009, ώρα: 09.25 Χώρος: Τ.Ε.Ι Αθήνας, Τμήμα Σ.Γ.Τ.Κ.Σ, Σχολή Ε.Α.Δ.Σ.Α., Αίθουσα Γ25

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου